Akcesoria barmańskie

Akcesoria barmańskie

Czy zastanawialiście się kiedyś, co jest potrzebne barmanowi, by przygotował Wam drinka którego zamówiliście?

Wydawało by się, że wystarczy odpowiedni alkohol, shaker i kostki lodu. Myli się ten, kto myśli w ten sposób. By przygotować unikalne drinki i zadowolić klienta, potrzeba znacznie więcej przedmiotów.

Prawdą jest, że podstawowym narzędziem pracy barmana jest shaker. Każdy dobiera odpowiedni dla siebie, by dobrze leżał w dłoni i praca była łatwiejsza . Najpopularniejszy jest shaker bostoński wykonany ze stali nierdzewnej, więc właściwie nie można go zniszczyć, a gdy dodatkowo pokryty jest winylem od zewnątrz podczas upadku nie wydaje żadnego dźwięku i nie odkształca się ani też nie obija. Każdy składa się z kilku części, chociaż często można spotkać zestawy posiadające m.in. sitko barmańskie i szklanicę. Wszystkie wyposażone są w skalę wewnątrz naczynia, która wynosi od 250 ml do 500 ml. By uatrakcyjnić klientowi proces przygotowywania drinka shakery dostępne są w różnych kolorach.

Co przemawia za tym, że barmani spośród różnych dostępnych shakerów wybierają właśnie bostoński? Poręczność, a dodatkowo shakery bostońskie pozwalają na przygotowanie większej ilości drinków, dzięki swojej pojemności.

Innym rodzajem shakera jest Cobler Shaker, składający się z trzech części: stalowego pojemnika, wbudowanego sitka oraz pokrywki.

Trzecim rodzajem shakerów jest amerykański, zwany również francuskim. Składa się z metalowej części głównej i przykrycia. Obecnie bardzo rzadko się go używa, ponieważ jest najgorszy w użyciu i drogi.

Do przygotowania drinków niezbędny jest lód, dlatego każdy barman powinien posiadać kostkarkę do lodów i kruszarkę. Pojemnik na lód działa jak termos, który pozwala przechować lód w barze, bez konieczności sięgania za każdym razem do chłodziarki. Ice Crusher (kruszarka do lodu) może być automatyczny lub ręczny. Ręczny młynek do kruszenia lodu coraz częściej zastępuje tradycyjny młoteczek do rozbijania kostek lodu. Niedopuszczalne jest, by barman nakładał lód rękoma , dlatego niezbędne są także szczypce do lodu (Ice Tong).

Ważnym wyposażeniem barmana jest wyciskacz do owoców (Citrus Press), ponieważ nie ma nic lepszego jak świeżo wyciśnięty sok z cytryny czy limonki, stanowiący aromatyczny dodatek do drinka. Warto zainwestować w automatyczny wyciskacz, ręczny jest również dobry, ale wymaga więcej wysiłku, a w przygotowaniu drinków liczy się także czas oczekiwania, który jest krótszy przy użyciu automatycznego wyciskacza.

Barman musi użyć odpowiedniej ilości alkoholu, by nasz drink miał odpowiedni smak, dlatego przydadzą mu się także miarki (jigger). Są to stalowe kieliszki, które z reguły składają się z dwóch kieliszków połączonych dnami: większy o pojemności 45 ml i mniejszy, który pomieści 25-30 ml. Także przydatnym narzędziem przy odmierzaniu płynów jest kroplomierz butelkowy, który jest pomocny przy przyrządzaniu cocktaili smakowych.

Łyżka barmańska, dzięki której można delikatnie wymieszać napój to również ważne wyposażenie dobrego barmana. Barspoon to długa łyżka barowa ze spiralną rączką oraz małą miseczką z dziurkami do przecedzania płynów.

Barmanowi przy przyrządzaniu np. klasycznego Martini potrzebna jest szklanica do miksowania (mixing glass). Przydaje się również do mieszania większej ilości tego samego cocktailu. Wygląda posobnie jak szklanka Boston Shakera, jest jednak większa i szersza. Strainer, czyli duże sitko jest przydatne, jeśli barman chce aby lód został w szklanicy. Dzięki otworom i sprężynowemu brzegowi do kieliszka dostaje się czysty cocktail i miąższ z owoców.

Do ozdabiania napojów często wykorzystuje się spiralki ze skórek owoców. Do tej czynności potrzebny będzie Twist Knife. Jest on również pomocny przy drylowaniu owoców. Do krojenia owoców pomocny okaże się także ostry nóż, jeżeli chcemy ozdobić drinka plasterkiem cytryny czy limonki.

Gdy goście zamawiają cocktaile owocowe barmanowi przyda się blender barmański, ponieważ przygotowanie napoju będzie szybsze i wygodniejsze przy miksowaniu twardych warzyw i owoców, a także lodu.

Za barem nie może zabraknąć również otwieracza, najlepiej wielofunkcyjnego, czyli zarówno do wina jak i butelek z piwem.

Jest jeszcze wiele gadżetów dla barmanów, które ułatwiają im pracę, a nam, klientom, zapewniają atrakcję, np. podczas pokazów barmańskich, które stają się coraz bardziej popularne, także podczas wesel. Jednak dla domowego użytku wystarczy kilka z wymienionych przedmiotów i w gronie znajomych możemy miło spędzić czas, przygotowując sobie wzajemnie wymyślne drinki i cocktaile.

www.haluksy.biz www.wiekannmanschnellabnehmen.eu www.celulit.com.pl