Kuchnia i kulinaria

Kuchnia i kulinaria

Smak

Smak jest zmysłem, dzięki któremu rozpoznajemy różne jego rodzaje: słony, gorzki, słodki, czy kwaśny. Jeżeli chodzi o gorzki, początkowo ten rodzaj smaku był ostrzeżeniem, przed szkodliwością spożywanego pokarmu. Gorzki smak oznaczał niegdyś truciznę, i nawet w dzisiejszych czasach w niektórych przypadkach tak jest, np. trujące grzyby, jeżeli poliżemy ich spodnią część kapelusza, poczujemy na języku jego gorzki smak. Takim sposobem posługują się grzybiarze, którzy nie zawsze są pewni, czy znaleźli jadalny grzyb, czy jego wierną kopie. W taki też sposób upewnimy się, czy możemy włożyć go do koszyka, czy może pójść dalej. Grzyby trujące są niezmiernie silną trucizną, i połykając ją, to nie będziemy mieli zwykłego rozwolnienia, może nas ona doprowadzić do śmierci, nawet jeżeli wcześniej ugotujemy, czy poddusimy dane grzyby, nic nam to nie da. Więc, pierwotnie wykształcony zmysł smaku gorzkiego, pomaga nam można powiedzieć niekiedy ocalić życie. Natomiast są sprawdzone potrawy czy składniki, które pomimo, że są gorzkie, to są jak najbardziej jadalne lub pitne np. kakao, piwo, czy gorzka czekolada wyprodukowana właśnie na bazie kakao. Smak ma wpływ na nasz apetyt, jeżeli smakuje nam coś bardziej, to na pewno więcej tego zjemy, nawet jeżeli będziemy już na tyle pełni, że kolejny kęs jest dla nas wyzwaniem.

Narząd smaku – receptory smakowe
Głównie dzięki naszemu językowi, możemy poznać smak spożywanej potrawy, i nie tylko. Wpływ na to, co czujemy za pomocą receptorów chemicznych mają nasze kubki smakowe. Kubki reagują odpowiednio na różne rodzaje smaków: słodki, gorzki,...
Smaki kulinarne
Wpływ na smaki kulinarne jak i na wszystko ma moda. Na ubrania, na makijaż, na wnętrza domu, na styl ubierania się, a nawet myślenia, głównie na poglądy polityczne. Niektóre potrawy są po prostu na topie, i wtedy tez sięgamy po nie, odkładając...

wafle naleśniki

www.haluksy.biz www.wiekannmanschnellabnehmen.eu www.celulit.com.pl