Zamrażanie produktów spożywczych

Zamrażanie produktów spożywczych

Zamrażarka to urządzenie, które w połączeniu z lodówką znajdziemy w każdej kuchni. Jego posiadanie jest istotne, bowiem dzięki niemu możemy przechowywać produkty spożywcze znacznie dłużej. Ułatwia nam to organizację, bowiem wystarczy jedynie rozmrożenie dania, by zaserwować w szybkim tempie obiad czy kolację.

Najczęściej do szuflad zamrażarek wędrują warzywa oraz mięso. Ważne jest jednak, by mieć wiedzę na temat tego, jak i co zamrażać.
Lokując produkty spożywcze do zamrażarki ważna jest zarówno sama technika, jak i miejsce, gdzie zostaną one ułożone.

Co i jak zamrażać

mięso gotowane lub pieczone – przed jego zamrożeniem zaleca się jego pokrojenie w plasterki i zamrożenie razem z sosem. Umieszczenie całego kawałka mięsa sprawia, że wyschnie i stwardnieje;

pierogi i farsz – pierogi należy zamrozić po wcześniejszym ich ugotowaniu i schłodzeniu w lodówce. Wówczas się nie skleją; mięsny farsz natomiast można zamrozić osobno, bez ciasta, także po jego ugotowaniu;

ryby – aby zachowały swoje wartościowe składniki należy zamrozić je z wodą i dodatkiem soli;

wino – można zamrozić w woreczkach do lodów, jest to świetny dodatek do duszonych potraw (mięsa czy bigosu);

świeże zioła – idealnie nadają się do tego koperek, natka pietruszki, seler, por.

Produkty spożywcze można zamrażać w woreczkach, plastikowych pojemnikach lub w woreczkach z niewielką ilością wody. Dzięki temu pod ręką mamy zawsze kilka porcji obiadowych czy dodatek do zup czy mięs.

www.haluksy.biz www.wiekannmanschnellabnehmen.eu www.celulit.com.pl